shea butter -karite k dostání v Senegalu v čisté formě

26.09.2020 15:45

Bambucké máslo – v syrové formě bez přísad k dostání v Senegalu

Strom Vitellaria paradoxa (dříve Butyrospermum parkii), běžně známá jako shi strom nebo vitellaria, je strom z čeledi Sapotaceae. Je to jediný druh rodu Vitellaria a je původem z Afriky.

Bambucké ovoce se skládá z tenké, kyselé a výživné dužiny, která obklopuje relativně velké semeno bohaté na olej, ze kterého se získává bambucké máslo. Je to listnatý strom, obvykle vysoký 7–25 m. A průměr kmene může být až  2 m.

Strom začíná rodit své první ovoce, když je mu 10 až 15 let; plné produkce se dosáhne, když je strom asi 20 až 30 let starý. Poté vyrábí ořechy až 200 let.

Plody připomínají velké švestky a zrání trvá 4 až 6 měsíců. Průměrný výnos je 15 až 45 kilogramů. Každý kilogram ovoce dává přibližně 400 gramů suchých semen.

Složení

Profily mastných kyselin z bambuckého másla:

Bambucké máslo se skládá z pěti hlavních mastných kyselin: palmitové, stearové, olejové, linolové a arachidové. Kyselina stearová mu dodává pevnou konzistenci, zatímco kyselina olejová ovlivňuje, jak měkké nebo tvrdé bambucké máslo je, v závislosti na okolní teplotě.

Bambucký strom roste přirozeně ve volné od Senegalu na západě po Súdán a Jižní Súdán na východě a na úpatí etiopské vysočiny. Vyskytuje se v 19 zemích afrického kontinentu, jmenovitě Benin, Burkina Faso, Kamerun, Středoafrická republika, Čad, Etiopie, Ghana, Guinea Bissau, Pobřeží slonoviny, Mali, Niger, Nigérie, Senegal, Sierra Leone, Jižní Súdán, Súdán, Togo, Uganda, Demokratická republika Kongo a Guinea.

Použití

Bambucké máslo má mnoho využití a může, ale nemusí být rafinováno. Na Západě se nejčastěji používá jako změkčovadlo v kosmetice a méně často se používá v potravinách. V celé Africe se hojně používá jako potravina, je hlavním zdrojem tuku v potravě a pro léčebné účely. V Ghaně a Nigérii je bambucké máslo hlavní přísadou pro výrobu afrického černého mýdla.

Etymologie

Obecný název je shíyiri nebo shísu (rozsvícený „bambucký strom“) v bambarštině v Mali. Toto je původ anglického slova, Strom se nazývá ghariti ve wolofském jazyce Senegalu, což je původ francouzského názvu stromu a másla, karité. Skotský původ průzkumníka Mungo Park, který se o stromu dozvěděl při zkoumání Senegalu se odráží v anglickém slově shea s koncovkou -ea.

Podle tradice se plody stromu nesmí trhat, ze země je mají povolenou sbírat jen ženy a pouze ony tak znají prastarou recepturu pro výrobu másla Karité.

Karité 100% bambucké máslo je čistý přírodní produkt. Obsahuje mimořádně vysoký vysoký podíl vzácných rostlinných sterolů, nenasycených mastných kyselin, dále kyselinu skořicovou, hojivé vosky, karitény a vitamíny. Dokonale hydratuje a regeneruje velmi suchou a namáhanou pokožku, zjemňuje ji a zvláčňuje a zamezuje vzniku strií. Máslo má protizánětlivé účinky, urychluje a usnadňuje hojení popálenin a drobných oděrek. Zklidňuje a regeneruje pokožku postiženou ekzémy a lupénkou a zároveň zvyšuje odolnost kůže vůči infekcím a chorobám. Poskytuje pokožce optimální péči a ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy prostředí (mráz, vítr, slunce). Je vhodné k regeneraci a výživě pleti obličeje i celého těla, velmi šetrně pečuje o jemnou dětskou pokožku.