oříšky kešu - rostou v Senegalu

21.09.2020 13:10

Ledvinovník západní (Kešu)

Kešu ořechy patří do čeledi Anacardiaceae. Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je středně velký, rozložitý, poloopadavý tropický strom, vysoký cca 12 metrů. Roste v přímořských, polosuchých oblastech tropů. Svůj původ má v severovýchodní části Jižní Ameriky, již v 16. století se pěstoval i v Indii, kam se dostal s portugalskými mořeplavci. Postupně se rozšířil do ostatních tropických oblastí, především do východní Afriky. Semenoje uloženo v plodu ledvinovitého tvaru zavěšeném na jedlé zdužnatělé stopce, která má svíravou chuť a svým vzhledem připomíná hrušku. Tyto plody jsou označovány buď jako ořech nebo kešu-jablko.

 

Z botanicého hlediska nejsou ořechy kešu ořechy ani peckovice, ale nažky. Doba sběru nažek je červenec – září. Jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků za 1 rok. Oříšky kešu se konzumují syrové (tj. částečně opražené) nebo pražené s přídavkem soli. U některých jedinců mohou vyvolávat alergie.

 

Využití jednotlivých částí rostliny:

Plody - nažky (oříšek kešu) - oddělené nažky se praží a loupou. I s použitím mechanizace je to velmi pracné, ale nezbytné.

Slupka, v které je ukryto semeno, obsahuje dráždivou látku, která se neutralizuje až teplem.

Skořápky (osemení) - obsahují smolnatý olej (kardol), který se průmyslově zpracovává, odolává hnití.

Zdužnatělé stopky  – obsahují vitamin C, používají se k výrobě vína a šťávy.

Plod – (ořechy nebo tzv. kešu- jablka) – z kvašených plodů se vyrábí likér.

Oplodí - balzám obsažený v oplodí slouží k přípravě nesmazatelného inkoustu.

Kmen – kvalitní a velmi cenné dřevo, které odolává hnití.

Kůra, větve, kešu- jablka – krmení dobytka.

Kešu ořechy obsahují:

tuky – nasycené, polynasycené a velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, betakaroten, vitamíny skupiny B (např. B1, B2, B5, B9-kyselina listová), vitamin D, vitamin E, železo, zinek,

hořčík – společně se slunečnicovými semínky nejvyšší obsah z ořechů a semen, draslík,

fosfor.

Pozitivní vliv kešu ořechů na naše zdraví:

mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži – vlivem velkého množství karotenoidů

posilují nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu

pomáhají při únavě a slabosti

tlumí křeče podrážděného střeva

snižují hladinu cholesterolu v krvi

pomáhají při bolestivé menstruaci

podporují regeneraci

odstraňují chudokrevnost (anémii)

podporují růst buněk

účastní se na tvorbě spermií

pomáhají při angíně pectoris